Oto, dlaczego szukam przepisów na pomidory:
Sąsiad ma wysyp i N. dziś dostał od niego taką porcyjkę. My mu przywozimy nasiona z wojaży, a później dostajemy gotowe wyhodowane – złoto, nie człowiek. Bardzo mi odpowiada taka współpraca, ale parę pomysłów na ich zagospodarowanie by się przydało.
Od jutra podobno upały wracają – no, mam nadzieję, bo połowa wakacji za nami, a ja jeszcze lata nie poczułam.
Keczup! Pyszny wychodzi z takich domowych pomidorów.
robię z tego przepisu: http://www.przepisownia.pl/przepisy/ketchup/339968 zamiast miodu daję syrop klonowy. Thermomix nie jest do tego niezbędny, chociaż niezwykle ułatwia produkcję.
O! Keczup mogę spróbować, bo przecieru ani pomidorów nie chce mi się wekować, bo później nie używam albo mi pleśnieją. A dobry keczup uwielbiam 🙂
te podłużne ususzyć (przekroić na pół, NIE solić, suszyć w piekarniku z termoobiegiem na 100C, z uchylonymi drzwiami = w 2-3 cyklach po 2-3 godziny). ususzone zamrozić. jeśli masz ochotę na p. z oliwą – wyciągać te mrożone, wrzucasz zioła, czosnek, oliwe, zakrecasz i po kilku dniach gotowe). bez oliwy – można dodawać do wieeeelu potraw.
Upały wróciły!!!!
4 duże pomidory kroimy w grube plastry i smażymy na oliwie.Dodajemy do tego zielone pesto i jeszcze chwilkę smażymy a potem na talerzu mieszamy z makaronem Farfalle i dodajemy zielone oliwki i pokrojony w kostkę ser feta.Mniam,kocham!
Polecam gazpacho! U nas w tym roku absolutny przebój: 2 kg pomidorów, czosnek, cebula, 2 ogórki gruntowe, 1/2 papryki, natka, sok z cytryny, oliwa. Przepisów w sieci mnóstwo, a na upały jak znalazł.
Jak chcesz upakować w słoiki, jako półprodukt do sosu pomidorowego na zimę, to genialny jest przepis Kanionka .
Polecam meksykańską jajecznicę Nigelli. http://www.nigella.com/recipes/view/mexican-scrambled-eggs-27 Ja daję kilka mniejszych pomidorów (też mamy własne w tym roku, rosna na balkonie jak szalone).
Polecam! jadłam z makaronem,na grzanki też się nada. Nie mroziłam, bo wszystko się pożarło naraz 🙂 http://www.thebittenword.com/thebittenword/2009/08/easy-oven-roasted-tomato-sauce.html