Obudziłam się z bólem głowy z prawej strony i tak sobie on trwa. W związku z czym dziś nie lubię ludzi, mam ochotę wyjść z pochodnią i maczetą w miasto, czuje zew krwi Wikingów (a wiadomo, co Wikingowie najbardziej sobie cenią w swoim zawodzie).
Sarna, nie rozśmieszaj mnie. Oczywiście, ze ja nie chodzę na wyprzedaże. W ogóle nie chodzę w miejsca, gdzie może być dużo ludzi na raz. Na zmianę chce mi się wtedy płakać albo ich pozabijać.
A Szczypawce kupiliśmy wczoraj krokodyla w IKEA. Jest jej wielkości i został natychmiast zamordowany trzy razy, po czym śliczny piesek zabrał się za odpruwanie łap. Może teraz da spokój biednej owieczce, która i tak już jest raczej świętej pamięci, niż cokolwiek innego.
Muszę zaplanować grilla na jakieś skromne 40 osób i już mam mroczki przed oczami. Marynaty jakieś wykwintne do mięs możecie mi podrzucać. I pomysły na przystawki i sałatki. I chyba trzasnę te roladki schabowe Pierzyny, bo mnie kusza od jakiegoś czasu, a tak – będę miała pretekst.
(Jest jeszcze taka opcja, że upiję się i zamknę w kiblu z flaszką. No ale taka opcja jest zawsze, prawda?)
Plaster boczku w niego zawijasz oliwke, przebijasz to wykalaczka, obtaczasz w rozmarynie i na grilla. Proste smaczne.
To samo co benia tylko do koloru dodaję jeszcze pociętą rzodkiewieczkę – naklepiej zapakować do lodówki na 2-3h pyszota!
Curry Tuńczykowa też jest spuperowa: papryka, ananas, kukurydza, majonez, sól, pieprz, tuńczyk, dobre curry – wybełtać, wsadzić do lodówki na 2-3 h rewelka!
http://allrecipes.com/HowTo/Grilling-101-Marinades-Brines-and-Rubs/Detail.aspx
http://bbq.about.com/od/saucesmarinades/Sauces_Marinades_Barbecue_Sauce_Marinades_Mops_Sops_and_Bastes.htm
http://www.foodnetwork.com/food/et_sl_grilling
http://www.companyscoming.com/grilling-recipes/
http://www.culinarycafe.com/Barbeque.html
przekąski “na raz”
http://www.goldenline.pl/forum/uszczesliwianie-przez-gotowanie/312222
sałatki dla tłumu
http://www.goldenline.pl/forum/uszczesliwianie-przez-gotowanie/109812
grill ogólnie
http://www.goldenline.pl/forum/uszczesliwianie-przez-gotowanie/276136
wszystkie przepisy wyprobowane, ale przyznam sie bez bicia, ze ilosci skladnikow to ja zawsze jakos tako ” na oko” ten tego, bo przeca nie bede z waga latac po kuchni
Sałatka sycylijska
5 dużych czerwonych papryk (mogą być też żółte albo pomarańczowe), 6 łyżek stołowych oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki odsączonych kaparów, 1 puszka filetów anchois, 4 odsączone suszone pomidory (niekoniecznie), sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru, świeża bazylia
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200st. C.Papryki dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ogonki, myjemy, osuszamy, po czym kładziemy na ruszcie skórką do góry i pieczemy około 20 minut. Gdy skórka sczernieje, wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w ściereczkę albo pergamin i odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem. Przestudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Układamy na półmisku. Posypujemy filetami anchois, kaparami, ewentualnie pokrojonymi w cieniutkie paseczki suszonymi pomidorami. Polewamy sosem i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy siekana bazylia.
Sałatka z buraków z serem feta
12 małych buraczków, 100 g greckiego sera feta, 2 łyżki oliwy. Sos:3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka octu balsamico, 1 – 2 utarte ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, sól, pieprz, cukier, 10 łyżek (ok. 1/4 szkl.) dziewiczej oliwy z oliwek
Wymieszać wszystkie składniki sosu bez oliwy. Dodać stopniowo oliwę. Buraki ugotować w łupinach, tak aby zostały lekko twarde. Kiedy ostygną, obrać i pokroić w ćwiartki. Nadziać cząstki buraków na patyczki do szaszłyków i zwilżyć oliwą (używam bambusowych patyczków, wcześniej namoczonych w oliwie). Na krótko przed podaniem ułożyć szaszłyki z buraków na grillu i przypiec. Gorące zdjąć z patyczków do miski, polać sosem i posypać pokruszoną fetą.
Kraby w awokado:
Porcja na 2 osoby:
1 łyżka stołowa octu jabłkowego
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz, szczypta cukru
2 łyżki stołowe siekanego koperku
200g krabów lub paluszki krabowe
1 dojrzałe awokado
Ocet wymieszać z olejem, musztardą, solą, pieprzem i cukrem, a następnie dodać koperek i wszystko razem wymieszać z krabami. Awokado rozpołowić, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć nieco miąższu. Uzyskany w ten sposób miąższ drobno posiekać i dodać do krabów. Po wymieszaniu przełożyć farsz w połówki awokado i podawać natychmiast. Sos mozna zastapic majonezem z koperkiem.
Surówka z surowych buraków
3 – 4 średniej wielkości mlode buraki, 2 jabłka, 2 marchewki, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego lub smietany, 2 łyżeczki cukru, 1/2 cytryny, koper, ewentulanie zabek czosnku, sol, pieprz
Buraki, marchew i jabłka dokładnie umyj lub wyszoruj szczotką. Obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jogurtem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw sola, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Posym koperkiem.
Sałatka “Reggae”
1 mały brokuł, 1 duża czerwona papryka, 1/2 szkl. kukurydzy z puszki, 3 młode marchewki, 3 łyżki majonezu jogurtowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta cukru i pieprzu.
Warzywa dokładnie umyj. Brokuły podziel na malutkie różyczki, nie powinny mieć więcej niż 2 cm średnicy. Marchewki umyj, oskrob (nie obieraj!) i pokrój w cienkie plasterki. Osobno ugotuj na parze brokuły (ok. 9 minut) i marchewkę (ok. 6 minut). Warzywa powinny być jędrne, tzn. półmiękkie, w żadnym wypadku rozgotowane. Z papryki wykrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Ostudzone, wymieszane warzywa skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Podawaj dopiero po półgodzinie, tyle czasu sałatka potrzebuje, aby się przegryźć.
znakomita do mies:
Cantaloupe / Melon Salad
Citrus dressing – Puree in blender:
½ of a 6oz. can frozen orange juice
¼ c. lemon juice
2/3 c. salad oil
¼ c. sugar
1 tsp. salt
¼ c. onion, chopped
a few dashes pepper
———————
3-4 c. cantaloupe, cubed into bite-size chunks
1 large avocado cut into small cubes
lettuce with lots of body like iceberg or romaine
Arrange the cantaloupe on the lettuce and add dressing over the top.
Sałatka z gotowanych pieczarek
1/2 kilo małych pieczarek
1 nieduży por
puszka groszku
4 jajka
2 łyżki majonez
1łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
tymianek, sól, pieprz
Pieczarki gotować krótko (3-4 minuty) w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Jaja ugotować na twardo. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać odsączony groszek. Jajka posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawić do smaku.
Salatka kartoflana
400 g mlodych kartofli
100 g karczochow z puszki, 20 malych cebulek marynowanych,
15 korniszonow, 10 rzodkiewek, 10 ziaren zielonego pieprzu, 4 zielone oliwki,
kilka galazek zielonej pietruszki.
Sos majonezowo-czosnkowy: 80 g majonezu, 2 lyzki soku cytrynowego,
3 zabki czosnku, sol, pieprz, cukier.
Male, mlode kartofle jednakowej wielkosci dobrze wyszorowac szczoteczka pod
biezaca woda. Zalac zimna, osolona woda, gotowac tak, by sie nie rozsypaly.
Odcedzic, ostudzic. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osaczyc na sicie, rzodkiewki umyc. Korniszony pokroic na kawalki dlugosci 1 cm. Duze rzodkiewki przeciac na pol, a male zostawic cale. Karczochy przeciac na polowki lub na cwiartki,
oliwki posiekac. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym, dodac sol, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszac. Do duzej miski wlozyc kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy, zalac sosem i wymieszac. Przed podaniem przelozyc do miski, posypac posiekanymi oliwkami, przybrac zielonym pieprzem i zielona pietruszka.
Sos-dip samograj: ser pleśniowy zmiksowany z jogurtem naturalnym. Przyprawy do smaku.
Marynata tajska do kurczaka: sos sojowy+miód+wódka+przyprawa chińska pięć smaków
Karkówka w piwie: karkówka pokrojona w grube plastry, zalana piwem i przyprawami. Najlepiej dwa dni przed grilowaniem.
najlepsza na wszelki ból jest solpadeina w tabletkach rozpuszczalnych.
jeszcze czasnij salatke krabowa to prostrze niz budowa cepa, kraby potnij jak se zechcesz dodaj majonez , smietanke, kopru sporo i szlus palce lizac……..no moze avocado ale ono zmienia kolor ja faszeruje tym jajka , skrapiajac z letka cytrynka dodaje czosnek bo to podstawowe i cos czerownego tylko nie plyn organiczny bo traci smak , zyskuje na wartosci a nam bardziej o smak idzie, wartosci sa wzgledne bo to zalezy od dawcy….hihihihih, baska siem baw odlotowo i pozdrawiam uczestnikow jakby co….
no wez, tez nie chodze bo dzika jestem i jak widze tyle miesa w jednym to nie tylko ze mroczkow dwoch w oczach to i jakes powiedziala zew vikingow tez…..baska a ty papiery 3maj przy sobie jakby co to ino czipsy podasz i jakies pieczyste plus mala procentowa i co tam zechcij jeszcze, zrob duzo kolorow to normalnie sie N nie skapnie ze to szybkim sumptem…..ci powiem ze ja to kupuje taka marynate miodowo-czosnkowa i na godzine badz wiecej przed, kure w niej zmarnuje, pozniej to wsio na ruszta, do tego wez jakie zebra, steki obtaczaj w innej zaprawie sypkiej co by smakow pozmieniac w otworze gebowym i bedzie gicio
To ja polecam pyszne maselko do chlebka lub grzanek, jak kto woli, ba nawet do krakersow 😉
skladniki:
-kostka masla (to ci niespodzianka…)
-kurkuma (pol lyzeczki)
-glowka czosnku (przecisnieta przez praske)
-mini kostka knorr o smaku prazonej cebulki
-drobno posiekany cienki szczypiorek
-sol do smaku
znajomi sie zawsze zachwycaja, polecam i smacznego i dobrej zabawy w skromnym 40 osobowym gronie
a do śliwki z boczkiem zamiast pestki można włożyć prażone migdały, mmmmm….. pycha 🙂
Posadź kogoś cierpliwego z wędzonym boczkiem i śliwkami, niech plastrami boczku poowija te śliwki i poprzekłuwa wykałaczą. I na grilla 😉
Dla mnie najlepsze żarło 😉
Do tego ziemniaki pieczone w folii z odrobiną masła.
Z kalafiorem surowym to znam inny przepis. Umytego kalafiora wrzucamy do robota kuchennego aby pociachał go na miazgę (a po co się męczyć np. tarkując go, nie?), wlewamy do tego śmietanę 12% albo 18% ale tak, żeby nie było zbyt rzadkie, doprawiamy odrobiną soli i białym pieprzem mielonym, wrzucamy do miski i dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę 😉
HA HA HA HA
I papiery rozwodowe od razu do tych czipsów.
Nie mozesz nakupic kielbasy, czipsow, orzeszkow, gotowej salatki i chleba?
Serio.
Przy alkoholu ludzie NIE PATRZA co jedzea.
o matko. Głupi gril, jedzenie z ogniska, a tyle przy tym roboty. Aż jeśc sie odechciewa.
Marynata: keczuk, musztarda, mniód, czoch, tabasco, yyyy, sól, pieprz, oliwa.. Chyba wszystko.
Zielony dip… no w zasadzie do wszystkiego – do mięsa, do warzyw, do cipsów, łotewer: twarożek, jogurt (ilość zależy od konsystencji, którą chce się uzyskać), świeża brazylia (albo i inne zioła, dobre jest z organem), sól, czosnek – wszystko potraktować żyrafem, malakserem, czy jak to tam się zwie. Dzisiaj będę to robić na imprezę :))
Jest jeszcze jeden dużo prostszy i szybszy dip – w zasadzie jogurt z ziołami, ale bdb: dżogurt (może być bałkański), suszony cząber, świeżo zmielona kolendra, sól, wsio. Do pieczonych ziemniaków – rewelacja.
Mięso drobiowe polecam zamarynować w soku z limonki, octu winnego, cebuli, czosnku i papryki. Kiedy mięso poleży już jeden dzień w takiej zaprawie, pieczemy je i przed końcem pieczenia glazurujemy miodem wymieszanym z sosem tabasco.
Dokarkówek,żeberek,antrykotów i steków robimy glazurę z dwóch szklanek octu winnego, soli kuchennej, ostrej papryki i bardzo drobno posiekanej cebuli. Wystarczy wymieszać dokładnie składniki.
W moździerzu ucieramy ziarna gorczycy, rozmaryn, pieprz i czosnek na jednolitą masę, dodajemy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Taką glazurą pod sam koniec pieczenia możemy posmarować karkówkę, żeberka lub płaty łososia.
Do łososia nadaje się glazura śliwkowa. Na cztery dzwonki łososia potrzebne nam będą cztery stołowe łyżki powideł śliwkowych, łyżeczka pieprzu kajeńskiego, łyżeczka oliwy i sok z cytryny. Wszystkie składniki ucieramy ze sobą i dodajemy tyle soku z cytryny, by glazura nie była zbyt gęsta.
marynaty:
wytrawna: sos sojowy, czosnek, czerwone wino
ostra: oliwa, ostry ajvar, kapary, pieprz
trochę na słodko: oliwa, ocet balsamiczny, białe wino, czy łyżki soku żurawinowego lub wiśniowego, sól , pieprz
dowolne zioła
sałatka:
surowy kalafior poszatkować na drobno, skroić do niego pęczek koperku, dodac stosowoną ilość zgniecionego czosnku, mozna zetrzeć surowego ogórka. posolić. ja dodaję łyżkę, dwie majonezu.
proste leniwe dobre:
sałatę zwykłą (ewtl. lodową) porwać, poszatkować, zalać sokiem z cytryny i posłodzić
teraz głodnam
no to trzeba bylo tego krokodyla prawdziwego kupic, bylby w sam raz na grilla na 40 osob. szczypawka by go raz dwa oprawila i z glowy 🙂
masz jeszcze szanse – przyprowadz jej jakas krowe czy stado kur 🙂