Strasznie wkurzajace trendy na rynku kucharskim tego lata. Nawet ryzu normalnie nie można ugotowac, bo: “Szklanke ryzu (najlepiej dlugoziarnistego, ciemnego ryzu oregonskiego, jeśli go nie mamy – możemy go z powodzeniem zastapic zwyklym niełuskanym ryzem jawajskim, tylko żeby nie był importowany z Portugalii) skropic Grand Marnier i odstawic na 45 minut do zimnej wody z platkami swiezego szafranu i jasminu. Po uprzednim wyparzeniu miedzianego rondla naparem z wiciokrzewu, przelozyc do niego ryz wysuszony na lnianej sciereczce (najlepiej prowansalskiej), dodac kurkumę, trawę cytrynową oraz strugany ręcznie mlody seler naciowy. Calosc skropic lyzka ekstradziewiczej oliwy z oliwek andaluzyjskich i gotowac, az ryz będzie poltwardy. Nastepnie doprawic bazylią, siekanym imbirem (można uzyc marynowanego, ale tylko jeśli zamierzamy podac ryz do kurczaka lub soli z rusztu). Podawac w wydrążonej papai lub w ksztalcie miniaturowych Statujek Wolnosci – foremki do kupienia w Duce”.
Nie jestem przeciwniczka przypraw czy ladnego serwowania i przybierania potraw, ale kiedy mi forma zaczyna gorowac nad trescia, to niestety, ale zjem kanapke z pomidorem i tez będzie dobrze.
Ach, jak bym poszla na urlop…
BABA
,,weź 3 kopy jaj, 2 pudy cukru i niech dziewki flowarczne ucierają….”
WISNIE NA MIODZIE
,,do dębowej beczułki nasyp do pełna wisni, zalej aź po krawędź miodem i zakop na 5 latr w piwniczce…”
Z czasopisma: ,,DOBRA GOSPODYNI” z 1902 roku
a ja to nawet wiem jak wyglada iumbir i co to jest kurkuma. A z tymi przepisami to niech oni *&$@#^*$!. Rzeklem.
Albo taki “Kucharz Warszawski” 🙂
“Wziac szescdziesiat zoltek, kwarte smietany i szesc silnych dziewek kuchennych” :):):)
To może to jest ta, eee… Ćwierciakiewiczowa, czy jak jej tam było? Też mam, uwielbiam przeglądać.
oj moj drogi, nawet nie wiesz jak sie mylisz;)
ksiazka jeszcze sprzed czasow “emanców” jest…
Zbieram książki kucharskie i w zeszłym tygodniu dostałem prawdziwy podręcznik dla niemieckich gospodyń domowych, co to tylko kuchnia, krnąbrne dzieci i kościół. Tam są właśnie takie przepisy. Plus: jak zrobić z ciasta łabędziokształtne naczynie na pasztet. Jak przygotować walentynkowe jedzonko (wszystko w kształcie serduszek). Jak ozdobnie powycinać warzywa do zupy. I inne takie. Chyba nie chcę żony Niemki, bo będzie gotować lepiej niż ja.
hyhyhyhyh…bardzo ladny text 🙂
a do swiezej bulki z maselkiem i pomidorem …proponuje ! 😉
dorzucic serek topiony ze slonecznikiem 🙂
nooooo…refelka 🙂
normalnie sama wchodzi z talerza do buzki ..nie trza raczkami przebierac 🙂
widac ze przemeczona jestes:) ja gotowac nie umiem, wiec nie porywam sie z motyka na słonko:) zycze przyjemnych dni:)
A ja z ekstawaganckich potraw to poprosze kromke chleba razowego ze smalcem domowej roboty i ogorka malosolnego…
Hahahah :)))
Niezle sie ubawilem.
Hahahah :)))
Niezle sie ubawilem.
wole schabowego i szybciej go usmażę a nie jakieś wynalzaki
hehe he said “stujka wolnosci” hehe
Czy wydasz książkę kucharską?
Prroszę, prroszę!!!
A teraz idę wyciąć z pomidora statujkę wolności
to może wspólnymi siłami coś upichcimy
JA MAM ZIMNĄ WODĘ
no